Σύνδρομο Καρπιαίου Σωλήνα και μούδιασμα στο χέρι.

Σύνδρομο καρπιαίου σωλήνα, μούδιασμα στο χέρι

Το Σύνδρομο Καρπιαίου Σωλήνα (Σ.Κ.Σ) αποτελεί μέλος μιας ομάδας παθήσεων που καλούνται σύνδρομα παγίδευσης περιφερικών νεύρων. Στο σύνδρομο του καρπιαίου σωλήνα το νεύρο το οποίο παγιδεύεται και πιέζεται, δίνοντας την ανάλογη συμπτωματολογία, είναι το Μέσο Νεύρο. Το σημείο που γίνεται η παγίδευση του μέσου νεύρου είναι ο καρπός, και μάλιστα σε μια ανατομική περιοχή του καρπού που ονομάζεται Καρπιαίος Σωλήνας.

Ανατομία.

Ο καρπιαίος σωλήνας είναι ένα τούνελ το οποίο βρίσκεται στο καρπό, στην παλαμιαία επιφoyoάνεια. Το ‘’έδαφος’’ του είναι τα οστά του καρπού ενώ η ‘’οροφή’’ του αποτελείται από έναν σύνδεσμο αρκετά σκληρό που ονομάζεται εγκάρσιος σύνδεσμος του καρπού. Μέσα από αυτό το τούνελ περνούν οι τένοντες που κινούν τα δάκτυλα και το Μέσο Νεύρο. Ο χώρος αυτός είναι περιορισμένος με αποτέλεσμα ότι προκαλεί στένεμα αυτού, αποφέρει πίεση στα περιεχόμενα. Το πιο ευαίσθητο από τα περιεχόμενα του καρπιαίου σωλήνα, στην πίεση είναι το μέσο νεύρο.

Αιτίες.

Όπως έχει ήδη αναφερθεί το σύνδρομο προκαλείται από την πίεση που δέχεται το νεύρο μέσα στον καρπιαίο σωλήνα. Καταστάσεις που προκαλούν ή επιδεινώνουν αυτή την πίεση είναι:

  • Επαναλαμβανόμενη και συνεχής χρήση των χεριών σε άτομα που ασχολούνται με χειρονακτικές εργασίες πχ σε εργαζόμενους μπροστά από ηλεκτρονικούς υπολογιστές ή εργάτες με κομπρεσέρ, ηλεκτρολόγοι, πωλητές- πωλήτριες κλπ.
  • Τραυματισμός στον καρπό (διάστρεμμα του καρπού μετά από πτώση ή και κάταγμα της πηχεοκαρπικής. Σε αυτές τις περιπτώσεις μπορεί να έχουμε αιφνίδιας έναρξης συμπτώματα. Η αιτιολογία έχει σχέση με την αιμορραγία από το κάταγμα. Είναι από τις λίγες φορές που θα πρέπει να αντιμετωπισθεί άμεσα.
  • Η εγκυμοσύνη και η θεραπεία με αντισυλληπτικά
  • Διάφορα νοσήματα όπως η ρευματοειδής αρθρίτιδα, ο σακχαρώδης διαβήτης, ο υποθυρεοειδισμός, η μεγαλακρία, η ρευματική πολυμυαλγία. Σε αυτές τις περιπτώσεις το σύνδρομο του καρπιαίου σωλήνα εμφανίζεται πολύ πιο συχά και στα δύο χέρια.
  • Νεφροπαθείς στους οποίους έχει γίνει fistula για αιμοκάθαρση.
  • Ιδιοπαθές Σ.Κ.Σ. Κάποιοι ασθενείς δεν εμπίπτουν σε καμιά από τις παραπάνω κατηγορίες . Στους ασθενείς αυτούς φαίνεται ότι έχουν πιο στενό καρπιαίο σωλήνα και άρα μεγαλύτερη προδιάθεση για εμφάνιση του συνδρόμου.
  • Το φύλο. Οι γυναίκες έχουν σχεδόν τριπλάσιες πιθανότητες ανάπτυξης του συνδρόμου από ότι οι άνδρες.
  • Οικογενειακό ιστορικό. Φαίνεται ότι το Σ.Κ.Σ έχει μια τάση να εμφανίζεται στα άτομα με συγγενικούς δεσμούς χωρίς ωστόσο να υπάρχει επιβεβαιωμένη βιβλιογραφικά.

Συμπτώματα

  1. Ακαθόριστο αίσθημα βάρους στον καρπό.
  2. Μούδιασμα που φτάνει στα τρία πρώτα δάχτυλα, κυρίως τον αντίχειρα και το δείκτη και στο μέσο δάκτυλο. Δεν επηρεάζει ποτέ το μικρό δάχτυλο. Το μούδιασμα αρχικά είναι περιστασιακό και σε ορισμένες κινήσεις αλλά στη συνέχεια γίνεται μόνιμο. Χαρακτηριστικά, πολλοί ασθενείς ξυπνάνε το βράδυ και τινάζουν το χέρι τους για να απαλλαγούν από αυτό.
  3. Πόνος στο χέρι που επεκτείνεται στα δάκτυλα αλλά και πάνω από τον καρπό, καμιά φορά μέχρι και τον ώμο.
  4. Σε προχωρημένο στάδιο, οι ασθενείς εμφανίζουν αδυναμία σε κινήσεις που απαιτούν λεπτομέρεια. Ο ασθενής παρατηρεί ότι αρχίζουν να του πέφτουν τα πράγματα, δεν μπορεί να κουμπώσει τα κουμπιά του κλπ.
  5. Στο τελικό στάδιο ο ασθενής παρουσιάζει Ατροφία του Θέναρος. Δηλαδή το ”μαξιλάρι” που βρίσκεται στην βάση της παλάμης προς τον αντίχειρα, αρχίζει σταδιακά να ΄΄ξεφουσκώνει΄΄ και στο τέλος γίνεται επίπεδο. Από το σημείο που εμφανιστεί η ατροφία του θέναρος είναι πλέον αργά μιας και το νεύρο έχει υποστεί ανεπανόρθωτες βλάβες.
  6. Χαρακτηριστικές καθημερινές κινήσεις που αναπαράγουν τα συμπτώματα είναι : το κράτημα ενός βιβλίου ή του τηλεφώνου, η οδήγηση, το ξεκλείδωμα της πόρτας ,η χρήση του πληκτρολογίου στον υπολογιστή ή του ποντικιού και γενικά οποιαδήποτε εργασία που γίνεται με τα χέρια.
  7. Μερικές φορές μια Κήλη Μεσοσπονδύλιου Δίσκου στον Αυχένα μπορεί να συνυπάρχει ή και να είναι αυτή η αιτία των συμπτωμάτων. Αν υπάρχει τέτοια υποψία, χρειάζεται έλεγχος του αυχένα με μαγνητική τομογραφία.

Διάγνωση του συνδρόμου καρπιαίου σωλήνα

Η διάγνωση του συνδρόμου είναι κατά κανόνα κλινική. Ο ορθοπαιδικός με το λεπτομερές ιστορικό και την φυσική εξέταση είναι σε θέση να θέσει την διάγνωση, η οποία επιβεβαιώνεται με το ηλεκτρομυογράφημα και τον έλεγχο της ταχύτητας αγωγής του μέσου νεύρου

θεραπεία

  • Στα αρχικά στάδια η αντιμετώπιση είναι συντηρητική, με ξεκούραση, χρήση νάρθηκα και αντιφλεγμονώδη φάρμακα και παγοθεραπεία.
  • Αλλαγή των καθημερινών δραστηριοτήτων που επηρεάζουν την εμφάνιση του συνδρόμου. Αν η καθημερινή εργασία καταπονεί τον καρπό, καλό είναι να κάνει κανείς διαλείμματα για ξεκούραση. Επιπλέον οι ασθενείς θα πρέπει να τροποποιήσουν την εργασία τους ή το περιβάλλον της εργασίας (αν είναι χρήστες υπολογιστών θα πρέπει να προμηθευτούν εργονομικά πληκτρολόγια καθώς και ποντίκια. Ακόμα υπάρχουν και επιθέματα σιλικόνης που υποστηρίζουν το καρπό). Ορισμένες φορές η εφαρμογή ψυχρού επιθέματος με μια παγοκύστη βοηθάει.
  • Πρόγραμμα αποκατάστασης με ασκήσεις διατάσεων και ενδυνάμωσης των μυών της περιοχής για όσο το δυνατό αποδοτικότερη λειτουργία των μυών στις καθημερινές εργασίες . Με τον τρόπο αυτό προλαμβάνουμε τις εξάρσεις και καθυστερούμε την εξέλιξη του φαινομένου. Συμβουλευτείτε τον ορθοπαιδικό σας προκειμένου να καταρτιστεί το βέλτιστο για εσάς ασκησιολόγιο.
  • Ορισμένες φορές χρησιμοποιούνται εγχύσεις κορτιζόνης τοπικά στην περιοχή.
  • Χειρουργική αποσυμπίεση του νεύρου. Όταν τα συμπτώματα δεν υποχωρούν με την συντηρητική αντιμετώπιση ή όταν είναι έντονα και μόνιμα και ιδίως όταν έχει αρχίσει αδυναμία στο χέρι.